Cum desfunzi canalizarea, desfundare tevi, conducte de scurgere

Cum desfunzi canalizarea

Articole • ianuarie 8, 2024 • Calypso Mono

Canalizarea infundata este o problema comuna, intalnita in gospodarii si in apartmentele de bloc, care provoaca multe inconveniente si disconfort: mirosuri neplacute, apa sau resturi care vin inapoi in toaleta, chiuveta sau cada. Iti prezentam 7 metode care iti arata cum desfunzi canalizarea si scurgerea, solutii pregatite in casa pentru a desfunda tevile.

Sunt metode, a caror eficienta a fost dovetita, care rezolva situatia fara a apela la un specialist in desfundare canalizare profesionala.

Dar mai intai, sa vedem cauzele care duc la infundarea canalizarii si cum pot fi prevenite sau evitate.

De ce se infunda canalizarea, tevile de canalizare?

 1. Depunerile de grasime si ulei: atunci cand grasimile si uleiurile sunt aruncate in chiuveta sau canalizare, acestea pot adera de peretii tevilor si se pot acumula treptat, formand un blocaj.
 2. Resturi alimentare: alimentele grase, uleioase sau cu consistenta densa pot provoca infundarea tevilor atunci cand sunt aruncate in chiuveta sau toaleta.
 3. Par si reziduuri din baie: in timp, parul si alte reziduuri provenite din uzul zilnic pot adera la peretii tevilor de la chiuveta, dus sau cada, formand un blocaj.
 4. Obiecte straine: obiecte straine, cum ar fi jucarii de copii, servetele umede, sau alte articole, pot fi aruncate accidental in toaleta sau scurgere, blocand tevile.
 5. Depunerile minerale: in zonele cu apa dura, depunerile minerale se pot acumula in tevi, ingustand treptat latimea lor interiora si creand astfel posibilitatea unui blocaj.
 6. Radacinile arborilor: in cazul tevilor de canalizare externe, radacinile arborilor pot patrunde in sistemul de canalizare in cautarea apei, provocand blocarea tevilor.
 7. Constructia incorecta sau veche: in unele situatii, tevile pot avea o constructie inadecvata sau pot fi invechite, ceea ce face mai probabila infundarea lor.

Pentru a preveni infundarea tevilor de canalizare, este recomandabil sa se evite deversarea deseurilor solide, uleiuri si grasimi in canalizare si sa se utilizeze capace de protectie sau site in chiuvete si scurgeri. Curatarea periodica a tevilor cu metode preventive, cum ar fi utilizarea unor solutii speciale sau a unor dispozitive mecanice, desfundator canalizare, poate ajuta la mentinerea sistemului in stare buna.

De ce se infunda tevile de la bucatarie?

Infundarea tevilor de la bucatarie se datoreaza exclusiv resturilor alimentare, in special grasimilor de orice tip, care se solidifica pe peretii conductelor de scurgere. Zonele cu coturi si imbinari sunt punctele vulnerabile unde se acumuleaza mai usor depuneri de mizerie si se formeaza dopuri. In zona coturilor, particulele de grasime adera mai usor pe peretii tevilor si formeaza un strat, care in timp, fiind lipicios, retine resturile alimentare.

Chiar si mica pelicula de grasime de pe farfurie, daca este spalata cu apa calda si sapun de vase, patrunde in canalizare si parcurge cativa metri inainte ca apa sa se raceasca si grasimea sa inceapa sa se solidifice. In aceasta etapa, se poate lipi de peretii canalului de scurgere unde se acumuleaza in timp. Pe masura ce se acumuleaza, formeaza un blocaj dur si lipicios.

Cel mai bun mod de a preveni infundarea tevilor de la bucatarie este reducerea cantitatii de uleiuri care intra in canalizare. Lucrurile mici se aduna. In multe cazuri, un blocaj poate fi prevenit sau redus prin modificari minore la obiceiurile de spalat. De exemplu, foloseste un ziar vechi sau un rulou de bucatarie pentru a sterge orice urma de grasime de pe farfurii si tigai inainte de a le pune in masina de spalat vase sau in chiuveta.

De ce se infunda tevile de la baie?

Infundarea tevilor din baie poate surveni din diverse cauze si obiecte care pot contribui la infundarea lor. Resturile solide de sapun se pot acumula pe peretii tevilor formand depuneri care pot bloca scurgerea apei. Parul este unul dintre principalii vinovati pentru infundarea tevilor de la chiuveta, cada si dus. Firele de par se pot infasura in jurul altor reziduuri si pot crea blocaje.

Mizeria sau resturile adunate pe matura folosita pentru curatarea baii pot ajunge in chiuveta sau scurgerea de la dus, determinand infundarea tevilor. Obiecte precum servetele umede, dischete demachiante sau alte articole sanitare aruncate in toaleta pot contribui la blocarea conductei de la WC.

Cum sa eviti infundarea tevilor de canalizare?

Prevenirea infundarii tevilor de canalizare este mai eficienta si mai putin costisitoare, timp si bani, decat rezolvarea problemelor. Iata cateva sfaturi utile care iti vor fi de ajutor in preventia si evitarea infundarii tevilor de canalizare:

 1. Evita deversarea grasimilor si uleiurilor: nu arunca grasimi si uleiuri in chiuveta sau canalizare. Aceste substante pot solidifica si adera de peretii tevilor, formand blocaje.
 2. Foloseste site sau capace de protectie: instaleaza site sau capace de protectie in chiuvete si scurgerile din baie pentru a preveni intrarea parului, resturilor de alimente si a altor obiecte in tevi.
 3. Arunca gunoiul in cos, nu in toaleta: nu arunca servetele umede, vata, scutece sau alte obiecte in toaleta. Foloseste cosul de gunoi pentru aceste deseuri.
 4. Curata periodic sifonul si capacele de scurgere: curata sifonul si capacele de scurgere ale chiuvetelor si dusurilor pentru a impiedica acumularea de reziduuri.
 5. Evita deversarea de substante daunatoare: evita sa arunci substante chimice daunatoare sau materiale solide in chiuveta sau toaleta.
 6. Utilizeaza solutii preventive: foloseste periodic solutii de curatare a tevilor pentru a preveni acumularea de depuneri in tevile de canalizare.
 7. Evita plantarea copacilor aproape de tevi: daca locuiesti la casa si ai tevi externe, evita plantarea copacilor in apropierea lor pentru a preveni patrunderea radacinilor in sistemul de canalizare. Pentru tevile externe, poti instala unelte de protectie, cum ar fi plase de protectie impotriva radacinilor, pentru a impiedica intrarea acestora in canalizare.
 8. Remediaza rapid orice problema aparuta: daca observi o scurgere sau o problema in sistemul de canalizare, remediaza-o cat mai curand posibil pentru a preveni acumularea de blocaje.

7 solutii pentru desfundarea canalizarii si tevilor de canalizare

Toate sistemele de instalatii sanitare se infunda la un moment dat – nu exista nicio modalitate pentru a evita aceasta situatie neplacuta. Si stim cu totii ca in conditiile in care sistemul de canalizare este depasit, sau prezinta o problema de capacitate a instalatiei, activitatile casnice, zilnice, normale, cum ar fi folosirea chiuvetei, sau a dusului si a masinii de spalat rufe in acelasi timp, devin imposibile datorita debitului de apa crescut.

O alta consecinta grava a tevilor infundate si necuratate la timp este ca, datorita coroziunii provocate de mizerie sau a starii avansate de uzura ca urmare a colmatarii, deteriorarii tuburilor, poate duce la schimbarea completa a instalatiei sanitare.

Iti vom arata cum sa indepartezi blocajele incapatanate dintr-o chiuveta de bucatarie, baie, cada, toaleta si cum desfunzi canalizarea.

Sunt solutii care vor disloca practic orice blocaj. Daca, totusi, nu reusesti sa remediezi situatia dupa cateva incercari, lasa munca in seama unei firme de curatare a canalizarii sau unui instalator autorizat. Incercarile repetate sau exercitarea unei forte prea mari asupra conductelor poate deteriora permanent o teava sau un dispozitiv de fixare.

Inainte de a apela la serviciile unui specialist, incearca aceste metode. Cu ce se desfunda tevile de canalizare sau care este cea mai buna solutie de desfundat tevi?

Daca te confrunti cu tevi infundate, iata cateva solutii:

1. Solutii chimice pentru desfundat canalizare

Una dintre metodele traditionale este utilizarea solutiilor chimice pentru desfundat canalizare disponibile in comert. Aceste produse contin adesea substante puternice care pot dizolva depunerile de grasime, sapun si alte reziduuri. Cu toate acestea, este important sa respectati cu strictete instructiunile de pe ambalaj si sa va protejati cu manusi pentru a evita contactul direct cu substantele chimice.

2. Furtun cu presiune

Un alt instrument la indemana pentru desfundarea tevilor este un simplu furtun de gradina cu apa sub presiune. Acesta poate fi introdus in teava blocata si poate ajuta la impingerea depunerilor sau obiectelor straine. Crearea unei presiuni puternice cu ajutorul apei poate fi suficienta pentru a elimina blocajul, mai ales daca acesta este la inceput.

3. Cablu de desfundare sau sarpe pentru desfundat tevi

Daca blocajul este mai persistent sau mai adanc, puteti opta pentru utilizarea unui cablu special de canalizare, cunoscut si sub numele de „sarpe”. Acest instrument flexibil poate fi introdus si manevrat in conducta pentru a disloca sau scoate depunerile. Este o optiune eficienta pentru blocajele mai dificile.

Cum se foloseste un sarpe pentru desfundat tevi?

Un sarpe pentru desfundat tevi, cunoscut si sub numele de sarpe de scurgere sau cablu de desfundare, este un instrument util pentru indepartarea blocajelor din conductele de scurgere. Iata cum sa-l folosești:

 • Asigura-te ca ai un sarpe de desfundat adecvat pentru dimensiunea tevilor tale.
 • Poarta manusi de protectie si haine de lucru, deoarece utilizarea sarpelui poate fi murdara.
 • Daca blocajul este intr-o chiuveta, deconecteaza sifonul pentru a avea acces direct la teava de scurgere.
 • Daca blocajul este in cada sau dus, scoate gratarul de scurgere pentru a avea acces la conducta.
 • Introdu varful sarpelui in teava de scurgere si roteste manerul pentru a inainta cablul in conducta. Continua sa impingi si sa rotesti, in acelasi timp, pana cand simti rezistenta, ceea ce indica faptul ca ai ajuns la blocaj.
 • Continua sa rotesti si sa impingi sarpele pentru a sparge sau agata complet blocajul. Trage sarpele inapoi pentru a indeparta resturile. Asigura-te ca nu murdaresti zona inconjuratoare. Sterge cablul pe masura ce il scoti pentru a indeparta murdaria si resturile.
 • Repeta procesul pana cand sarpele poate trece liber prin teava.
 • Da drumul la apa si verifica buna functionare.

Daca blocajul este sever si nu poate fi scos cu un sarpe de desfundat, este recomandat sa apelezi la un profesionist.

4. Aspirator de apa si aer comprimat

Un aspirator de apa poate fi folosit pentru a crea un vid puternic, extragand astfel obiectele sau depunerile din teava. In acelasi sens, un dispozitiv de aer comprimat poate fi utilizat ca desfundator canalizare, pentru a sufla cu presiune depunerile inainte sau inapoi in teava. Aceasta metoda este eficienta in cazul blocajelor mai usoare.

5. Metode profesionale pentru a desfunda canalizarea

Firmele profesionale, experte in defundare canalizare, dispun de unelte si metode superioare pentru a desfunda tevile de la canalizare. Pe langa optiunile de uz casnic prezentate mai sus, firmele specializate folosesc si urmatoarele metode profesionale de desfundare:

 • Desfundare tevi cu hidrojet: jet de apa sub presiune. Hidro-jetul foloseste jeturi de apa cu presiune foarte mare. Este o solutie eficienta pentru desfundarea tevilor care transforma procesul de curatare intr-o operatiune rapida, ecologica si non-distructiva.
 • Inspectia cu o camera video a canalizarii. Inainte de a stabili cea mai buna metoda de desfundare a tevilor de canalizare, se inspecteaza teava cu o camera video. Astfel, se determina cauza si locul blocajului. Camera video este mult mai eficienta si mai precisa in comparatie cu metodele traditionale care implica saparea sau dezmembrarea sistemului de canalizare. Banuiesti ca ai o problema? Programeaza acum o inspectie video a sistemului de canalizare.

6. Soda caustica pentru desfundat tevi

Soda caustica, sau hidroxid de sodiu, este un compus chimic puternic si trebuie utilizata cu mare atentie. Poate fi folosita la desfundarea tevilor, dar, este important sa respecti normele de siguranta pentru a evita eventualele riscuri. Se manipuleaza doar cu manusi de protectie deoarece contacul cu aceasta afecteaza pielea. Pune o lingurita de soda caustica in canalizare urmata de un pahar de apa fierbinte. Las-o sa actioneze mai bine de 30 de minute.

7. Solutie cu bicarbonat de sodiu si otet

Daca substantele chimice din comert nu te-au ajutat, poti sa pregatesti cea mai buna solutie pentru desfundat tevi in bucatarie. O alternativa ecologica si minim agresiva este bicarbonatul de sodiu, apa fierbinte si otetul. Turnati bicarbonat de sodiu in teava si adaugati apoi otet. Reactia chimica rezultata ajuta la dizolvarea reziduurilor si elimina mirosurile neplacute.

Solutie desfundat tevi canalizare cu bicarbonat si otet, cum se procedeaza? 

 • se toarna in chiuveta o cana cu apa fierbinte. Atentie la racordul flexibil, acesta trebuie sustinut astfel incat sa nu formeze o bucla in jos, unde se poate depune bicarbonatul de sodiu. Acesta trebuie sa ajunga in conducta;
 • se adauga apoi bicarbonatul de sodiu, aproximativ o lingura;
 • se toarna otet, pe care il lasam sa actioneze timp de cateva minute, si se astupa cu un dop;
 • dupa cateva minute se toarna, din nou, o cana cu apa fierbinte.

Apa fierbinte nu se amesteca cu otetul sau bicarbonatul de sodiu. Se adauga separat si in ordinea descrisa mai sus. Daca nu se reuseste din prima, se asteapta 30-40 min. si se reia procedura.

Cum desfund toaleta, vasul de WC?

Incercarea de a forta un dop sa treaca printr-o toaleta cu un desfundator sau pompa de desfundat WC poate inrautati adesea problema. In schimb, etanseaza si impinge incet pompa inainte de a o trage inapoi brusc. Aspiratia poate ajuta la tragerea dopului format inapoi spre bol, rupand blocajul si permitand gravitatiei sa preia controlul.

Pentru dopurile mai incapatanate, o pompa de desfundat vasul de toaleta s-ar putea sa nu faca treaba buna. In schimb, un instrument numit – sarpele de desfundat – se potriveste in interiorul vasului de toaleta si permite utilizatorului sa treaca un cablu prin vasul de toaleta fara a deteriora sau zgaria suprafetele interioare. Acest dispozitiv poate agata dopul rezistent si il poate trage inapoi prin bol.

Cum desfund chiuveta?

Pompa pentru desfundat cu maner din lemn, sau ventuza din cauciuc, este excelenta la desfundarea chiuvetelor, dar, este important sa folosesti tehnica potrivita. Este usor de utilizat prin simpla actionare manuala. Se poate folosi la chiuveta, cada, WC.

Toate chiuvetele conforme cu codul au revarsari la aproximativ un centimetru de margine, iar actionarea pompei are ca rezultat adesea presiunea care revine prin preaplin in loc sa impinga blocajul. Acopera aceasta gaura (preaplinul) cu o carpa si apasa cu mana in timp ce actionezi pompa pentru a profita de presiunea hidraulica creata.

Cand pompa nu este eficienta, ar putea fi necesar sa folosesti un sarpe de sarma. Pentru a utiliza un sarpe de scurgere, scoate ansamblul pop-up din chiuveta si introduce usor sarma in canalul de scurgere in timp ce actionezi manerul. Odata ce sarpele progreseaza putin, avanseaza mai mult fir de la sarpe si continua. Acest lucru va sparge infundarea si o va impinge prin teava.

Pentru baile cu chiuvete duble, scurgerile de la chiuveta se intalnesc adesea impreuna la un racord T sau Y. In chiuvetele cu fitinguri in T, un sarpe introdus printr-un canal de scurgere a chiuvetei poate trece prin tevi in cealalta chiuveta, in loc sa curga pe canalul de scurgere spre blocaj. In aceste cazuri, ar putea fi necesar sa inlocuiesti fitingul T cu un fiting de tip Y.

Cum desfund cada?

Se aplica aceeasi regula ca si in cazul chiuvetelor: acopera preaplinul. Cel mai simplu mod de a sigila preaplinul este sa scoti capacul, sa asezi o carpa peste orificiu si sa apesi. Acest lucru va permite pompei sa creasca presiunea in sistemul de scurgere, impingand, speram, blocajul.

Dar, cand o pompa nu functioneaza, acest preaplin serveste unui alt scop. Daca este cazul, arunca sarpele prin deschiderea de preaplin in jos in sistemul de scurgere. Traseul asigurat de preaplin este o linie dreapta catre capcana, evitand virajul strans cauzat de scurgerea T.

Cum desfunzi canalizarea, tevile de canalizare?

Chiuvetele, toaletele si dusurile intra in tevi de scurgere mai mari, iar acele tevi se infunda uneori si ele. Cu toate acestea, codul impune instalarea unui fiting de curatare la fiecare schimbare de directie. Pur si simplu scoti capacul cu un cleste sau o cheie si folosesti acest acces pentru a curata infundarea.

O modalitate de a desfunda o teava este sa folosesti un sarpe de sarma mai mare. Acesti serpi sunt mai puternici, mai lungi si adesea au varfuri mai agresive pentru a sparge sau a agata dopul pentru indepartare. Introduce sarpele prin scurgere si continua sa inaintezi pana cand blocajul dispare. Totusi, un sfat important: daca este posibil, trece apa prin tevi in timp ce serpuiesti scurgerea. Acest lucru va permite acumularii proaspat slabita sa curga prin sistem, mai degraba decat sa se aseze la loc.

Ce trebuie sa faci daca nu poti desfunda o scurgere?

Daca ai incercat tot ce ai putut si nu ai reusit sa desfunzi conducta de scurgere singur, este timpul sa contactezi profesionistii. Rezultatele sunt imediate si tu economisesti atat timp, cat si bani.

Pentru interventii de desfundat canalizari apeleaza cu incredere la CALYPSO MONO, suntem o firma de desfundare profesionala a canalizarilor in Bucuresti, Ilfov si vidanjare. Efectuam operatiuni de desfundare canalizare cu presiune in parcari, mall-uri si orice zone greu accesibile.

Inlaturarea blocajelor cu solutii chimice este rareori raspunsul

Folosirea solutiilor chimice sunt potrivite doar pentru utilizare ocazionala in scurgeri lente, deoarece nu sunt eficiente impotriva blocajelor reale. De fapt, turnarea lichidului de indepartare a dopurilor dintr-un canal de scurgere poate face munca mai periculoasa pentru oricine trebuie sa indeparteze acel obturator cu un sarpe sau o pompa. De asemenea, substantele chimice de indepartare a obturatiilor sunt daunatoare pentru mediu si pot coroda tevile metalice, cauzand scurgeri care curg prea bine – chiar pe podea.

Daca ai nevoie de ajutor in curatarea canalizarii, poti oricand sa ne suni la 0730 072.907

Inainte de a incerca oricare dintre metodele prezentate mai sus, despre cum desfunzi canalizarea, asigura-te ca iei masuri de precautie adecvate si ca respecti instructiunile pentru a evita deteriorarea tevilor sau pentru a agrava si mai mult situatia.